De algemene opvatting is dat een huilbui op je werk slecht is voor je carrière, zie ook dit artikel in het blad management team. Toch is het bijzonder te noemen dat in een organisatie meestal maar voor één kant van emoties ruimte is. Het vieren van successen. Dit wordt vaak actief gestimuleerd dus blij zijn mag en van fouten moet je leren.
Hoe werkt dat met emoties die bij het maken van fouten bovenkomen en kun je überhaupt alleen maar blij zijn? Vrijwel ieder mens beschikt over het volledig emotioneel spectrum. Waarin bijvoorbeeld tegenover blijheid verdriet staat. Zonder het één is er geen ruimte voor het ander. Dat brengt ook de vraag boven of je in een organisatie uitsluitend ruimte kan geven aan geluksmomenten en de tegenovergestelde energieën die bij het emotioneel spectrum horen gewoon negeert. Is dit simpelweg te managen?
Voor een antwoord op die vraag hoef je eigenlijk alleen maar terug te kijken naar de openingszin in dit artikel. Een huilbui is slecht voor je carrière. Op korte termijn levert het negeren van negatieve emotionele lading geen problemen op maar op de lange termijn des temeer. Door uitsluitend positieve emotionele lading toe te staan kampen teams met energieverlies. In organisaties waar uitsluitend ruimte is voor successen brengt verdringing van tegenovergestelde emoties compensatiedrang en een onevenwichtige energiehuishouding teweeg. Vergelijk dit met het wegstoppen van verdriet iedere individu die hiermee te maken heeft komt er uiteindelijk achter dat dit niet slim is. Binnen een bedrijf werkt dit vergelijkbaar omdat daar ook het volledig emotioneel spectrum aanwezig is (het gemiddelde van alle medewerkers die er werken en gewerkt hebben).
Toch is een stevige huilbui hoezeer die ook oplucht not done. Het zou zelfs besmettelijk werken als alle emoties de vrije loop worden gelaten die zouden kunnen worden opgepikt door collega`s. Denk er eens over na dat dit vanzelfsprekend aan twee kanten werkt. Aan de ene kant omdat de stemming negatief beïnvloedt kan worden door huilers en aan de andere kant vanwege de opluchting die ontstaat doordat opgekropte gevoelens een uitweg hebben gekregen.
Juist dan ligt een ontspannen vervolg mogelijk binnen handbereik.
Ruimte geven aan emoties die bij medewerkers spelen is niet altijd gemakkelijk maar van grote invloed in je organisatie. Het kan zelfs bepalend zijn voor het gemak waarmee doelstellingen worden behaald. Zoals frustratie en flow zich tot elkaar verhouden is de emotionele balans van invloed op huidige en toekomstige bedrijfsresultaten.
Kwetsbaarheid tonen en emoties zichtbaar maken worden veelal niet meteen in verband gebracht met leiderschap. Terwijl juist steeds meer bewijs verzamelt wordt dat dergelijke leiderschapseigenschappen bijdragen aan werkgeluk en bedrijfsresultaat.
Wil je meer leren over de bijdrage die emoties leveren aan het bereiken van flow en vaardig worden in het effectief hanteren ervan? Emoties op waarde schatten komt aan bod in de cursus leiderschap in balans die je binnenkort kunt volgen bij Kiemtraject.