Bij Kiemtraject ontwerpen we samen met de opdrachtgever drie kerninterventies. Met behulp van een dagelijks, wekelijks en maandelijks terugkerend ritme worden die kerninterventies consequent uitgevoerd. De drie gebieden waarmee verandering stapsgewijs gerealiseerd wordt draaien als het ware rondom het doel. Het doel is de waarde creatie voor een doelgroep. De kern interventies zijn onderdeel van cultuurvorming. Door consequent de interventies uit te voeren ontstaat een verbetercultuur en houdt je die in stand. Dat lukt uitsluitend als er een regelmaat is in de uitvoering van de kerninterventies het ritme dat ontstaat is leidend om door continu verbeteren een professionaliseringsslag te maken.
De kerninterventies vloeien voort uit de drie buitenste energie gebieden van het kompas. Gewoonlijk bestaan die bijvoorbeeld uit: Sessies bij het verbeterkompas, korte bijeenkomsten om: Doelen te stellen en acties af te spreken (zoals je er nu bent). Gezamenlijke waardecreatie voor de doelgroep(verbondenheid intern en extern). Onderlinge werkplek visites met feedback en lerende dialoog(bewustzijn).
De hoofdrol is weggelegd voor het ‘gewoon gaan doen’. En daar ligt ook de eerste uitdaging want het kan best ingewikkeld zijn om de drukke agenda`s van (parttime) medewerkers op elkaar af te stemmen zodat er minimaal een keer per week tijd vrijkomt. En die tijd moet er tenminste vrijgemaakt worden zodat iedereen groepsgewijs samenkomt, dus niet alleen voor een speciaal geselecteerd groepje. Daarom is een structuur nodig die dit mogelijk maakt en hiervoor dien je als leiders van de organisatie te zorgen. Het is een topdown faciliteren van een bottomup beweging. De drie gebieden waarmee je succesvol kunt veranderen en die aanvankelijk energie vragen maar na verloop van tijd opleveren: overtuigingen; voorbeeldgedrag; vaardigheden. En dan is er nog een voorwaarde waaraan voldaan dient te worden namelijk die van de structuren en systemen. Deze ondersteunen de kerninterventies en dienen zo erop ingericht te zijn dat het vaste punten in agenda`s en werkschema`s zijn. Zo kom je op vier aandachtgebieden uit voor de leiders.